Članci

Štampa

MATIČNE ĆELIJE IZ PUPČANE VRPCE

Autor Super User. Posted in SP članci

Matične ćelije dobijene iz krvi pupčane vrpce su sposobne da se transformišu u određene ćelije ili tkiva i u stanju su da preuzmu funkciju ćelije ili vrste tkiva koja nedostaje. Zbog toga se matične ćelije iz krvi pupčane vrpce već rutinski koriste kod onih malignih oboljenja gde su zbog propisane terapije istrošeni ili oštećeni sopstveni izvori matičnih ćelija organizma. Dugo je vladalo mišljenje da su matične ćelije iz krvi pupčane vrpce prvenstveno upotrebljive za regeneraciju oblikovanih elemenata krvi. Posljednjih nekoliko godina se, međutim, ispostavilo da je sposobnost ovih ćelija da se transformišu u neku drugu vrstu ćelija daleko šira.

Matične ćelije iz pupčane vrpce

Matične ćelije iz pupčane vrpceSakupljanje ovih ćelija je najjednostavnije prilikom rođenja djeteta, budući da placenta (posteljica) u velikoj mjeri sadrži ove ćelije.
U svijetu se već rutinski upotrebljavaju matične ćelije iz krvi pupčane vrpce za terapiju kod određenih bolesti, najčešće u slučaju zloćudnih malignih oboljenja, organskih poremećaja u stvaranju krvnih ćelija, i liječenja pojedinih autoimunih bolesti.

Naučnici su matične ćelije iz pupčane vrpce i iz krvi iz pupčane vrpce pretvarali u jetru, pankreas, nervna tkiva, kičmu, hrskavicu i drugo.

Matične ćelije izdvojene iz iz pupčane vrpce koriste se za liječenje leukemija, dijabetesa tip 1, cerebralne paralize, imunog sistema, itd.

To znači da matične ćelije iz pupčane vrpce i iz krvi iz pupčane vrpce, ako ih sačuvamo naravno, predstavljaju "rezervu" za obnavljanje oštećenih tkiva u našem tijelu, ali i liječenje mnogobrojnih oboljenja.

Uzimanje krvi iz pupčane vrpce


 

 

 

 

 

 

 

Postupak uzimanja krvi /matičnih ćelija/ iz pupčane vrpce:Krv /matične ćelije/ uzeta iz pupčanika šalje su u banku matičnih ćelija i tamo se čuva na minus 183 Celzijusova stepena.Ugovor za čuvanje potpisuje se na 18 godina; do vremena kada dijete čija je krv iz pupkovine prikupljena postane punoljetno. Tada ta osoba može nastaviti čuvati krv iz pupkovine ili je se odreći za dobrovoljnu banku.

Upotrebom matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce se danas rutinski liječe sljedeće bolesti: razne vrste leukemije (kao što su akutne leukemije, limfoidi, mijeloidi, hronične mijeloidne leukemije, leukemije na bazi plazma-ćelija, itd), mijelodisplazijski sindromi, mijeloproliferativne dijagnoze, teška aplastična anemija, Dajmond-Blekfan-anemija, kongenitalna diskeratoza, Fankoni anemija, paroksizmalna nokturnalna hemoglobinurija, amegakariocitna trombocitopenija, Kostman-sindrom, bolesti ćelija plazme, čista aplazija crvenih krvnih zrnaca, čisti nedostatak megakariocita, Hočkin-limfoma, Non-Hočkin-limfomi, anemija srpastih ćelija, talasemija, razmjena materija crvenih krvnih zrnaca i drugi poremećaji, bolesti krvnih pločica, amegakariocitoza, trombocitopenije, Glancman-trombastenija, teški kombinovani nedostatak imuniteta, promjenljivo stanje nedostatka imuniteta, ataksija teleangiektazija, DiDžordž-sindrom, Kostman-sindrom, Retikularna-displazija, timus aplazija i displazija, Viskot-Eldrih-sindrom, limfopriliferativne bolesti vezane za X hromozom, adhezijski poremećaji leukocita, neutropenije, ostale bolesti leukocita, Omen-sindrom, bolesti fagocita, adrenoleukodistrofija, ostale leukodistrofije, Gošer (Gaucher)-bolest, Baten-bolest, Ginter bolest, Hanter sindrom, Harler sindrom, Krabbe bolest, Leš-Nian sindrom, Marote-Lami (Maroteaux-Lamy)-sindrom,mukolipidoze, mukopolisaharidoze, Šeje (Scheie)-sindrom, Slaj (Sly)- sindrom, Volman (Wolman)-bolest, osteopetroza, sindrom hrskavice i kose.

Matična ćelija iz krvi pupčane vrpce nije čudotvorno sredstvo. Ona ima svoja ograničenja. Svaka bolest ima određenu potrebu za matičnim ćelijama neophodnim za ozdravljenje. Trenutno, upotrebu matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce za liječenje raznih bolesti određuje broj matičnih ćelija koje se nalaze u uskladištenom preparatu. U inostranstvu (SAD, Japan) već postoji patentirani postupak za laboratorijsko množenje matičnih ćelija (ex vivo ekspanzija), uz kasniju upotrebu u liječenju.