Članci

Štampa

ATOPIJSKI DERMATITIS

Autor Super User. Posted in SP članci

Atopijski dermatitis je hronično zapaljenje kože koje obično počinje u dobi dojenčeta. Atopija je nasljedno kliničko stanje kod koga mogu biti udruženi : zapaljenje kože, bronhijalna astma i alergijska kijavica.
Ekcemske promjene na koži karakterišu se u početku crvenilom, vlaženjem, stvaranjem krasta, a hronične promjene odlikuje zadebljala kože i naglašen kožni crtež.
Intenzivni svrab koji remeti san je jedna od osnovnih karakteristika atopijskog dermatitisa.
Bolest počinje u uzrastu od 2 mjeseca do godinu dana u 60% slučajeva. Do pete godine u još 30% oboljelih, a kod 10% se atopijski dermatitis javlja od šeste do dvadesete godine života. Promjene traju mjesecima i godinama.
Zavisno od starosne dobi djetetati razlikujemo dva tipa kliničke slike atopijskog dermatitisa: atopijski dermatitis kod dojenčadi i atopijski dermatitis u dječijem uzerastu.

 

Atopijski dermatitis kod dojenčadi (Eczema infantum)

Promjene na koži nastaju kao reakcija na svrab i češanje. Dijete štipa kožu na grudima da se oslobodi intenzinog svraba. Lice je najviše zahvaćeno jer je dostupno za češanje. Promjene se zatim javljaju na laktovima, koljenima, šakama, bočnim stranama potkoljenica, podlaktica i vrata. Na koži se javljaju crvenilo, nježni plikčići,, ljuspanje, vlaženje, vlažne kraste i prskotine.
Atopijski dermatitis nije osip koji svrbi već „svrab koji se osipa“. Stalno češanje vodi u začarani krug: svrab – češanje. Ovaj svrab je često udružen sa drugim znacima atopije: alergijska kijavica, kijanje, curenje nosa, zapušenost nosnih hodnika, svrab vežnjače oka, ždrijela, suzenje.

Atopijski dermatitis u dječijem uzrastu

U kasnijem toku bolesti javlja se zadebljanje kože sa naglašenim kožnim crtežom na koži ručja, pregiba lakta i koljena, bočnim i prednjoj strani vrata.
Izraženo je blijedilo oko usana, pukotina na spoju ušne školjke i vrata.

Štetni agensi


Faktori koji provociraju pogoršanje bolesti su alergeni koje dijete unosi hranom ( kravlje mlijeko, bjelance jajeta, kikiriki...), ali i faktori koje dijete udiše (kućna prašina, grinje, poleni, perje, duvan...)
Ciklus svrab češanje se pokreće i nakon kontakta kože sa agresivnim sapunima, deterdžentima, kontaktom s hemikalijama, dimom, odjećom koja iritira kožu (vunana, od grubog lana, sintetike).

Liječenje atopijskog dermatitisa

Promjene na koži kod atopijskog dermatitisa brzo reaguju na jače lokalne kortikosteroidne preparate, a kada se postigne poboljšanje koriste se blagi lokalni kortikosteroidi i preparati koji zamašćuju kožu. U slučaju ponovnog naleta bolesti vraćamo se na kratkotrajnu upotrebu moćnijih kortikosteroidnih kremova i/ili masti. Potreban je oprez zbog moguće atrofije - istanjenosti kože.

Superinfekcija Stafilokokus aureusom takođe je vrlo česta i dovodi do sekundarne infekcije atopijskog dermatitisa.

Virus Herpes simpleks sa usana ili prstiju majke može kod djeteta sa atopijskim dermatitisom izazvati veoma ozbiljno kliničko stanje koje se zove Eczema herpeticatum.

Spomenute komplikacije zahtijevaju korišćenje antivirusnih agenasa ili odgovarajućih antibiotika.

Atopijski dermatitis se poboljšava ljeti, a pogoršava zimi.