Članci

Štampa

UPALE SREDNJEG UVA

Autor Super User. Posted in SP članci

Serozna upala srednjeg uva (Otitis media seroza)


Nazofaringealno ušće Eustahi-jeve tube (kanala koji spaja nosnu šupljinu sa šupljinom srednjeg uva kroz koji se srednje uvo ventiliše; srednje uvo je prostor iza bubne opne u kome se nalaze slušne koščice koje pojačavaju talas zvuka i prenose ga na unutrašnje uvo) može biti blokirano limfoidnim tkivom, edematoznom alergijskom mukozom, tumorom itd. Pod ovim uslovima srednje uvo postaje zatvoreni prostor i gasovi zatvoreni u njemu djelimično se resorbuju. Nastali negativni atmosferski pritisak uzrokuje transudaciju žućkaste tečnosti iz kapilarnih nakupina mukoze u srednje uvo što uzrokuje otežano pomjeranje slušnih koščica i oštećenje sluha.

 Javlja se konduktivna nagluvost koja obično prolazi nezapaženo. Bol, kada postoji, prolazan je i lak.
Kod pregleda bubna opna je obično uvučena. S obzirom da se, pri postojanju blokade nazifaringealnog ušća Eustahi-jeve tube, negativni pritisak kontinuirano pojačava tako se i bubna opna sve više uvlači, dok se ne slijepi adhezijama sa medijalnim zidom srednjeg uva.

Liječenje

Liječenje se u početku obično sastoji od primjene kapi za nos (Operil i sl.), mukolitika (poput Bisolovona i sl.) i antihistaminika (Rinolan sir i sl.), a kontrolna timpanometrija i tonski audiogram obično se radi nakon 6 nedjelja te, ukoliko nije došlo do poboljšanja, može se uvesti i antibiotska terapija nižim dozama antibiotika do nove kontrole za 6 nedjelja. Ukoliko nije došlo do poboljšanja zakazuje se termin za operativni zahvat, a kontrolna timpanometrija se radi neposredno prije operacije. Ukoliko se nalaz ipak popravio operacija se ne obavlja.

U nastavku liječenja osnovnog nazofaringealnog poremaćaja (adenoidectomia, liječenje alergije itd.) treba aspirirati tečnost iz srednjeg uva malom aspiratornom cjevčicom poslije miringotomije. U otvor, načinjen miringotomijom, plasira se cjevčica za ventilaciju. Radi se u opštoj anesteziji, pod kontrolom operacijskog mikroskopa i to tako što se, znači, napravi manji zarez na bubnoj opni, ispumpa nakupljeni sekret i stavi mala ventilacijska cjevčica (prečnik otvora cjevčice 1-1,5 mm) da bi se spriječio recidiv. Ako se ne primijeni adekvatno liječenje može doći do do ireverzibilnih promjena u srednjem uvu.
Obično se nakon 6 mjeseci do godine dana cjevčica/e odstrane (ponovno potrebna vrlo kratka anestezija) a defekt bubne opne spontano zatvori.
Miringotomija laserom

Ovako funkcioniše zdravo uvo:Hronična upala srednjega uva (Otitis media hronika)
može da potiče od holesteatoma ili je prouzrokuju česte reinfekcije sa defektom bubne opne. Kod perforirane bubne opne, srednje uvo biva inficirano iz spoljašnjeg ušnog kanala. Obično je voda nosilac infekcije kroz spoljni ušni kanal, a inficirane kapi mukusa /slina/ iz nazofarinksa /nosa i ždrijela/ u srednje uvo stižu kroz Eustahi-jevu tubu.

Holesteatom je nakupljanje, kroz defekt bubne opne, bijelog materijala sličnog koži u srednjem uvu.
Taj bijeli materijal nastaje procesom starenja slojevitog epitela kože i produkovanjem keratinskih otpadaka na površini. Kada nađe svoj put prema srednjem uvu prateći perforaciju bubne opne nagomilava se u srednjem uvu i formira holesteatom. Kada vlažnost i bakterije pomognu razvoj nagomilanog keratina sleduje otoreja /sekrecija iz uva/ neprijatnog mirisa.Liječenje

Kada imamo pacijenta kod koga sa razbuktala hronična upala srednjega uva neophodno je da mu potpuno očistimo /aspiriramo/ sadržaj iz spoljašnjeg ušnog kanala i lokalno apliciramo kombinaciju kortikosteroidnih i antibiotskih preparata. Zahvaljujući rezultatima uzetog brisa iz spoljašnjeg ušnog kanala i identifikacije uzročnika infekcije te urađenog antibiograma usklađujemo antibiotsko liječenje.
Bitno je da se sve hronične upale srednjeg uva tretiraju pažljivo i dovoljno dugo /3 do 6 mjeseci/ sve do prestanka otoreje /sekrecije sadržaja iz srednjeg uva/.
Kada sluznica srednjeg uva postane tanka i zdrava, može se izvršiti rekonstruktivna hirurška intervencija. Ovu hiruršku intervenciju /timpanoplastiku/ treba raditi u doba kada dijete nema česte infekcije gornjih respiratornih puteva. Uglavnom je to u periodu od šeste do devete godine života.U slučaju holesteatoma hirurška intervencija je uvijek neophodna u cilju izliječenja bolesti. Rekonstrukcija se, u ovom slučaju, može preduzeti samo onda kada je hirurg siguran da je holesteatom potpuno uklonjen.


TEMA: Akutna upala srednjeg uva (Otitis media acuta)