Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Rubeola (crvenka, lat.. rubeolus)

Rubeola (crvenka, lat.. rubeolus) 6 godina 1 nedelju ago #30

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Rubeola, crvenka (lat. rubeolus) je akutna kapljična zarazna bolest izazvana virusom rubeole, koja se karakteriše blagim prodromalnim i opštim simptomima, ospom u obliku svjetlocrvenih nepravilnih mrlja i uvećanjem limfnih čvorova, uglavnom na vratu ili iza ušnih školjki. Bolest se javlja zimi ili početkom proljeća, a zahvaća najčešće malu djecu i djecu školskog uzrasta, iako se može javiti i u drugim životnim dobima. Rubeola je boleset sa blagim simptomima i kod većine bolesnika nakon ozdravljenja ne ostavlja nikakve posljedice.
Prenosi se sa čoveka na čoveka, putem kapljica, kijanjem, kašljanjem ili govorom.

Period inkubacije traje 2-3 sedmice, a nakon njega se mogu uočiti početni simptomi bolesti, kao što je blago povišena tjelesna temperatura, opšta slabost, glavobolja, bolovi u mišićima, te crvenilo očiju i ždrijela. Nakon toga dolazi do otoka limfnih žlijezda iza uha i na vratu, a taj otok može potrajati i duži period. Nakon toga se početni simptomi pogoršavaju, a na tijelu pacijenta se pojavljuju i svijetlocrvene mrlje, najprije na licu i vratu, a potom i po cijelom tijelu. Te mrlje nestaju nakon par dana, stanje pacijenta se poboljšava, a ostaje samo otok na limfnim čvorovima, koji može potrajati i 2-3 sedmice.Fotografije osipa od reubeole

Jako je opasna ako od nje obole trudnice, u prvom tromesečju trudnoće, jer može dovesti do težih oštećenja ploda, koji se rađa sa hroničnom viremijom i oboljenjima mnogih organa i kongenitalnim malformacijama (katarakta, gluvoća, srčane mane i mentalna retardacija). Kod težih oblika trudnoće se može završiti pobačajem ili mrtvorođenim plodom.


Katarakta djeteta, kao posljedica obolijevanja trudnice u prvom tromjesečju

Dijagnoza se donosi na osnovu kliničke slike pacijenta, a razmazom uzorka krvi iz prsta, uočava se prisutnost plazma-ćelija, čije prisustvo nije uobičajeno karakteristično za razmaz periferne krvi. Za liječenje rubeole ne postoje određeni lijekovi, a pacijentima se preporučuje mirovanje, lagana prehrana, dosta tečnost i lijekovi za snižavanje tjelesne temperature.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Rubeola (crvenka, lat.. rubeolus) 5 meseci 4 nedelja ago #566

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Vakcinisanje

Za prevenciju bolesti se provodi vakcinisanje i to kada dijete navrši godinu dana života, a revakcinacija se vrši prilikom upisa djeteta u osnovnu školu, što uveliko smanjuje broj oboljelih od ove bolesti. Pacijenti koji su preboljeli rubeolu imaju imunitet za cijeli život i nije im potrebno dodatno vakcinisanje.
Vakcina protiv rubeole daje se u kombinaciji s vakcinom protiv morbila (ospica) i parotitisa (zaušnjaka).
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.788 seconds